AzorenShutterstock

Het Hawaï van Europa, zo worden de Azoren weleens genoemd. En dankzij de rechtstreekse vluchten van TUIfly is dat Portugese paradijs zomaar bereikbaar vanuit Brussel. Sao Miguel is de Azoren gebald in één eiland, perfect ‘voor beginners’.

Een hemelse douche

Al eeuwenlang dompelen mensen zich bij Caldeira Velha in de warmwaterbaden om allerlei kwaaltjes te sussen. Dit idyllische stukje jungle zou niet misstaan in ‘Jurassic Park’, maar in plaats van een stampvoetende T-Rex lokt het geluid van kwakende kikkertjes, kwetterende vogels en klaterend water. Aan het einde wacht het ultieme plaatje: een waterval glijdt er over roestbruine, mossige rotsen en vult een aquamarijn bad dat wordt omlijst door palmen en varens. Hier bedraagt de temperatuur ‘slechts’ een 25°C, in de overige drie pools warmen fumarolen het water op tot 38°. Laat het je welgevallen!

Ook dit is uniek!

Thee Europa’s enige theeplantages vind je in Sao Miguel. Gorreana, de oudste, produceert al sinds 1883 onafgebroken groene en zwarte thee. Je kunt de fabriek gratis bezoeken. En proeven natuurlijk. gorreana.pt

Ananas Ook ananas groeit hier. Bij Boa Fruta mag je een blik werpen in de serres en krijg je nadien een likeurtje aangeboden. ananasdosacores.pt

WalvissenWhale watching’ is min of meer een must als je naar de Azoren gaat. In het beste geval spot je zowel walvissen als dolfijnen (maar garanties krijg je niet).

Op het randje van de krater

Misschien moet je meerdere pogingen ondernemen, maar als het Fogo-meer (Lagoa do Fogo) zich niet hult in mist, is het uitzicht werkelijk een plaatje. Toen deze krater zo’n 15.000 jaar geleden werd gevormd, was de uitbarsting zo fel dat het vuur tot op de omliggende eilanden werd gezien – vandaar de naam ‘fogo’, vuur. Smaragdblauw water afgeboord door honderden meters hoge groene kraterwanden. Het lijkt Hawaï wel…
Even ontzagwekkend maar van een andere grootorde is Sete Cidades, een weids landschap waarin je zeven kraters én een blauw en groen meer telt. Tip: Waag je niet met je huurauto op de paden rond Sete Cidades, maar boek een jeeptour bij Futurismo. Een gids neemt je mee in een uit de kluiten gewassen voertuig op een onvergetelijke tocht over de kraterrand.

Tip: Laat je niet verrassen door het wispelturige weer. Download de gratis SpotAzores app om de webcams te checken en hou je planning flexibel.

 

Warm, heet, kokend

Als je in je leven één botanische tuin bezoekt, laat het dan het Terra Nostra park deze zijn. Verspreid over twintig hectare wandel je er urenlang door een wonderschone oase met bloementuinen, bomenlanen en waterpartijen. Als beloning lonkt een monumentaal bad, omringd door waterspuwers en overschaduwd door hoge bomen. Laat je in het okerkleurige water glijden en geniet! Dresscode: donkere zwemkledij, wil je niet dat je witte bikini oranje uitslaat.

Een andere manier om te genieten van al die geothermische activiteit, is het verorberen van een cozido. Voor deze hutsepot van kip, rund, varken, chorizo, bloedworst en groenten laat men in alle vroegte grote potten in de hete aarde zakken. Te midden van kringelende zwaveldampen – o jawel, rotte-eieren-geurtje – en kolkende modder gaart jouw maaltijd gedurende een zestal uren. Geen verfijnde keuken, wel stevige kost waar je even zoet mee bent. Te proeven in verschillende restaurants in Furnas.

Tip: Rond het meer van Furnas, waar de ondergrondse stoofpotjes pruttelen, kun je prachtig wandelen in het (recent geopende) Grená Park, een weelderig stukje natuur. De driehonderd treden die naar een waterval leiden, zullen die cozido helpen verteren. Even verderop vind je Mata Jardim José do Canto, een botanische tuin met ook hier een waterval en de mystieke rode kapel Nossa Senhora das Vitórias.

Lekker eten

Louvre Michaelense Favoriet in Ponta Delgada. Heerlijke sharing in het decor van een oude stoffenwinkel. Tussen de vintage items in de vitrinekasten worden handgemaakte spulletjes gesleten.

A Tasca Ook in de hoofdstad en op-en-top Portugees. Als de uitgebreide kaart je keuzestress bezorgt, ga dan voor de vis van de dag. Drukbezocht door locals en toeristen, dus reserveer je tafeltje of schuif geduldig aan.

Santa Bárbara Eco Beach Resort Een prachtig resort aan de noordkust met een uitstekende keuken en een setting waar je elke avond de zon de oceaan wilt zien zoenen.

Wandeltip: Salto do Prego

Een rustige, maar stevige tocht die start in Faial da Terra in het zuidoosten. Ga eerst richting waterval voor een bekoorlijke picknickplek en een verkoelende plons. Vervolgens volg je het pad naar het verlaten dorp Sanguinho. Twee voor de prijs van één!

 

Azoren praktisch

Vluchten Wij vlogen met TUIfly, de enige maatschappij die rechtstreekse vluchten aanbiedt vanuit Brussel naar Sao Miguel. Je vliegt erheen in minder dan vijf uur, elke maandag en in juli/augustus ook op vrijdag. Hou rekening met een tijdsverschil van twee uur.

Overnachten Wij logeerden in het Pedros do Mar Resort & Spa.

Toeristische info visitazores.com

Goed verzekerd Reis zonder zorgen met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 99 per persoon of € 125 voor het hele gezin. Een VAB-Annulatieverzekering heb je vanaf € 164.

Vorig artikel5 toegankelijke wandelroutes in Vlaanderen
Volgend artikelHelp, mijn kind gaat (voor het eerst) met de fiets naar school!