Parijs milieuvignet

Wie in de centra van sommige steden in Frankrijk wil rijden heeft voortaan soms een milieuvignet nodig. Ook voertuigen van toeristen moeten zo’n vignet hebben.

Waarom een milieuvignet in Frankrijk?

Met de invoering van een milieuvignet wil de overheid het aantal voertuigen in steden verminderen en zo de luchtvervuiling verminderen. De milieuzones worden er “zones à faibles émissions” genoemd of kortweg ZFE in het Frans. De zones worden aangeduid met een verkeersbord bij het inrijden van een zone. Om in deze zone te mogen rijden heb je een milieuvignet nodig. Daarnaast bestaan er ook nog de “zones de protection de l’air” of kortweg ZPA. Deze zones zijn veel groter in omvang (meerdere gemeentes of zelfs hele streken), maar gelden enkel bij grote luchtvervuiling. Vanaf 2025 moeten alle aglomeraties met meer dan 150.000 inwoners een ZFE hebben.

Welke soort milieuvignetten zijn er?

Het Crit’Air milieuvignet maakt onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt af van het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Niet alle categorieën mogen nog in het centrum rijden. Met verkeersborden wordt aangeven of een bepaalde categorie wordt uitgesloten.

Waar kun je het milieuvignet kopen?

Buitenlandse bestuurders kunnen het vignet aanvragen op www.certificat-air.gouv.fr. Daarvoor heb je een kopie (foto of scan) van je inschrijvingsbewijs nodig. Dat moet in .jpg, .png of .pdf formaat en mag niet groter zijn dan 2MB. Het milieuvignet wordt vervolgens opgestuurd naar het adres dat op het inschrijvingsbewijs van het voertuig staat. Het vignet kan er enkel aangekocht worden met een kredietkaart en enkel in het Frans, Duits of Engels. Wil je liever een ander betaalmiddel gebruiken of het aankoopproces in minder stappen en in het Nederlands doorlopen, dan kun je het vignet ook bestellen in de webshop van VAB tegen een meerprijs. Als je het vignet hebt ontvangen, plak je het rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit. Je krijgt na het afronden van de bestelling een bevestiging per mail. Druk deze af en leg die op je dashboard als je je sticker niet tijdig hebt ontvangen.

Riskeer je een boete?

Wie met een foutief of zonder vignet de zone inrijdt op een moment dat een vignet wel verplicht is, krijgt een boete. Het bedrag van de bekeuring hangt af van het type voertuig.

Wanneer geldt het?

De regels hangen af van stad tot stad. De vermelde Euronormen gelden voor personenwagens. Voor vrachtwagens en motorfietsen gelden anderen voorwaarden.

Parijs: Algemeen is het vignet enkel verplicht als je de zone inrijdt tussen 8 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds van maandag tot en met vrijdag. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus geen vignet nodig om in de zone te mogen rijden. De milieuzone in Parijs omvat het gebied binnen de A86 en een paar gebieden net buiten de A86 (klik hier voor een kaartje). De A86 zelf valt buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 1 januari 2025 mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1 en 2 in de zone rijden. Dieselvoertuigen met Euronorm 4 of minder en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen dan niet meer in de zone rijden.

Reims: Vignet verplicht in het stadscentrum en twee grote toegangswegen (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.

Straatsburg (Strasbourg): Vignet verplicht in de milieuzone die 33 gemeenten omvat (klik hier voor een kaartje). De snelwegen A4 en A35 behoren niet tot de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Rouen: Vignet verplicht in Rouen en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden.

Lyon: Vignet verplicht in de hele stad, inclusief voorstad Villeurbanne en Caluire-et-cuire (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Montpellier: Vignet verplicht in het stadscentrum en 10 aangrenzende gemeentes (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Toulouse: Vignet verplicht in de milieuzone die valt binnen de périphérique van Toulouse die gevormd wordt door de snelwegen A61, A62 en A620. Deze snelwegen zelf vallen buiten de zone (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.

Marseille: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Marseille (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 1 september 2023 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Nice: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Nice, inclusief de Promenade des Anglais (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Grenoble: Vignet verplicht vanaf juli 2023 in Grenoble en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Rijsel (Lille): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in Lille, Hellemmes, Lomme, Lambersart, La Madeleine, Lezennes, Marcq en Baroeul, Marquette-lez-Lille, Mons-en-Baroeul, Ronchin, Saint André-lez-Lille en Sequedin. Alleen voertuigen met vignet 0, 1, 2 of 3 mogen dan in deze zone rijden. In gevallen van hoge luchtverontreiniging gelden er verkeersbeperkingen, inclusief het centrum van Lille. Enkele doorgaande snelwegen (A1, A25, A22) vallen buiten de zone. Vanaf 2025 komt er een vaste milieuzone.

Valence: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Duurt de vervuiling langer dan twee dagen, dan mogen alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 de zone in. De zone kan het hele departement Drôme beslaan en ook de snelweg A7 kan tot de zone behoren.

Clermont-Ferrand: In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling lange tijd aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met een vignet in de zone rijden. De zone kan het hele departement Puy-de-Dôme beslaan.

Rennes: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 mogen dan de zone binnen de ring van Rennes in.

VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan indien er plots in deze steden een milieu-alarm van kracht is.

Als Frankrijk enkel het land van doorreis is kun je hier de regels rond milieuzones in andere landen vinden.

Wat met kampeerwagens?

Kampeerwagens die minder dan 3,5 ton wegen worden beschouwd als een toeristische wagen en behoren tot dezelfde categorie als gewone auto’s. Kampeerwagens die 3,5 ton of meer wegen behoren tot dezelfde categorie als vrachtwagens.

Ook voor wie een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft?

De regels kunnen verschillen per zone, maar in het algemeen moeten voertuigen met een Europese gehandicaptenkaart een vignet hebben, maar mogen ze de zone toch inrijden ook als hun voertuig niet aan vereisten voldoet.

Tip

Ook geen zin om aan te schuiven aan Franse tolpoortjes? Neem een Bip&Go badge! Vlot door de péage waardoor je minder tijd verliest. Bestel ze hier. Wat als je autopech krijgt in Frankrijk? Je VAB-Pechverhelping kun je uitbreiden met de optie Europa of Frankrijk/Duitsland. Zo kun je altijd rekenen op de hulp van VAB!

Toeristische tips

Ga je binnenkort naar Frankrijk? Doe inspiratie op met deze toeristische tips voor ParijsMarseille, de Ardèche, Valenciennes, Nantes, de Drômede Provence of Lyon.

Vorig artikelAlles over de milieuzones in Italië
Volgend artikelOp citytrip naar het jarige Vilnius