Tolkosten Frankrijk

Op zaterdag 17 november zullen heel wat Fransen protesteren tegen de sterke stijging van de brandstofprijzen. Er zijn verschillende wegblokkades gepland.

Op 17 november wordt door het burgercollectief gilets jaunes (gele hesjes) opgeroepen om verschillende snelwegen te blokkeren en deel te nemen aan langzaamaanacties (opération escargot). Reden is de stijging van de brandstofprijzen. In totaal werden al meer dan 700 acties geregistreerd, zowel in Frankrijk als in België. Het blijft echter moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn, aangezien deze (nog) niet officieel aangekondigd werden. Er wordt via de sociale media opgeroepen mee te doen aan de acties. Rond Parijs staan er wel al vijftien blokkades gepland, en voor de blokkade van de A8 bij Fréjus hebben zich al 3000 deelnemers gemeld.

Waarom worden er wegblokkades gehouden?

De gilets jaunes protesteren tegen de sterk gestegen brandstofprijzen in Frankrijk van het afgelopen jaar: diesel steeg met 23,3%, benzine met 15%. Dat is een stuk meer dan in België, waar dat respectievelijk 16% en 1% was.

Prijsstijging in 1 jaar tijd
Benzine
Diesel
Frankrijk
+15%
+23,3%
België
-1%
+16%

In Frankrijk werden afgelopen jaar de accijnzen op diesel ook verhoogd en zorgt een milieutaks voor ontevredenheid bij de Fransen. Die ‘groene taks’ zorgt voor een prijsstijging van 7 eurocent bij diesel en 4 eurocent bij benzine. Het doel van president Macron is om tegen 2022 diesel en benzine even zwaar te belasten.

Stijging accijnzen in 1 jaar tijd
Benzine
Diesel
Frankrijk
+4 eurocent
+7 eurocent
België
-1 eurocent
+6 eurocent

Het aandeel van dieselmotoren is in Frankrijk, net zoals in België, fel gedaald. De eerste drie maanden van 2018 was 40% van de nieuw verkochte auto’s een diesel. Dat was in 2017 dezelfde periode nog 47%. In 2011 was nog 72% van de nieuw verkochte wagens een diesel. In België zet deze daling zich zelfs nog harder voort.

Aandeel dieselwagens bij nieuw verkochte wagens
 2011
 2017
Frankrijk
72%
47% (eerste 3 maanden)
België
75%
46%

 

Lees ook

Zuiniger rijden en brandstof besparen in 10 tips.

Gemiddelde dieselrijder betaalt 448 euro meer per jaar.

Alles over de nieuwe benaming van benzine en diesel.

Vorig artikelWerknemers ongerust over werken Oosterweelverbinding
Volgend artikelKerst vieren bij de buren