Geflitst in Frankrijk

De gele hesjes hebben tijdens hun protestacties heel wat Franse flitspalen beschadigd of zelfs vernield. Laat je echter niet verleiden tot te snel rijden, want de pakkans is nog steeds groot.

Wie deze zomer door Frankrijk rijdt, zal merken dat er heel wat flitscamera’s beschadigd of vernield werden door de gele hesjes. Volgens de laatste cijfers gaat het over 6 op de 10 flitspalen. Het kan de indruk wekken dat het nogal meevalt met controles. VAB waarschuwt echter om niet in die val te lopen. Sowieso houdt een goede bestuurder zich aan de snelheidslimieten. Wie dat niet doet, loopt nog steeds een grote kans om gepakt te worden. 6 op de 10 flitspalen mogen dan wel vernield zijn, de andere 40% werkt uiteraard nog wel. In Frankrijk worden ook zeer veel mobiele controles uitgevoerd en rijden anonieme personenwagens rond met camera’s. Die worden sinds april 2018 bestuurd door een privéfirma die effectief wagens kan betrappen met een boete tot gevolg.

400 nieuwe superflitsers

De Franse overheid plant om de vernielde flitscamera’s te vervangen door camera’s van de nieuwste generatie, radars tourelles, die 32 wagens tegelijk kunnen controleren op 5 verschillende rijstroken in beide richtingen over een lengte van 100 meter. De bedoeling is om tegen het einde van dit jaar 400 van dat soort camera’s te installeren. De laatste weken werden er al zo’n 30 in gebruik genomen, vooral op gewestwegen en lokale wegen. Deze superflitsers werden ook al het doelwit van vandalen, maar de eerste snelheidsboetes werden al verstuurd naar de overtreders.

Belgen worden het vaakst geflitst

Belgen rijden vaak te snel. In 2018 waren we opnieuw de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk, voor de Spanjaarden en Duitsers. Er werden 396.670 Belgen geflitst, dat is weliswaar 12% minder dan in 2017, maar nog steeds bijzonder veel. Uit een analyse van de ongevallen in 2017 op de Franse autosnelwegen blijkt dat een hoge snelheid bij de helft van de dodelijke ongevallen de medeoorzaak is. Vermoeidheid is dan nog eens in 1 op de 3 dodelijke ongevallen de oorzaak, wat de combinatie van beide dus dodelijk maakt.

Oppassen op Autoroute du Soleil

Op de A6 en A7, of de Autoroute du Soleil naar het zuiden, werd de snelheid in Lyon, tussen Dardilly (noordrand) en Pierre-Bénite (zuidrand) verlaagd tot 70 km/u. Op een stuk van 1 kilometer lang werd de snelheid echter bijkomend verlaagd tot 50 km/u (de bocht van Mulatière). Daar staat een vaste flitspaal. Sinds september 2018 mogen ANPR-camera’s in verschillende Franse steden, waaronder Parijs, Nice, Cannes en Nîmes, ook gebruikt worden om automobilisten te beboeten voor andere zaken dan parkeerovertredingen, zoals het niet dragen van de gordel, het gebruik van een smartphone aan het stuur, enzovoort.

 

Lees ook

De maximumsnelheid op secundaire wegen Frankrijk daalt naar 80 km/u.

Bespaar op péagekosten door de juiste route in te kiezen in Frankrijk.

Alles over het Frans milieuvignet.

Vorig artikelJaguar XK 150: de ex-auto van Clint Eastwood
Volgend artikelThuiskomen in Frans-Vlaanderen