auto wassen lenteFoto: Shutterstock

Daar is de lente, daar is de zon. Tijd om ook je auto en fiets voor te bereiden op het nieuwe seizoen. En dat doe je zo!

De carrosserie

Geef je auto in eerste instantie een goede wasbeurt of ga ermee naar de carwash. Het strooizout heeft namelijk geen goede invloed op de lak van je wagen. Spoel hem daarom eerst eens goed af met de hogedrukreiniger. Vergeet ook de wielkasten niet.

Merk je na het reinigen kleine lakschades op, dan kun je die behandelen met een lakstift. Ze kunnen immers leiden tot roestvorming. Geef de lak ook een extra laag bescherming – simoniseren in de volksmond – tegen de zon en pollen. Doe dat echter niet in de volle zon, maar op een bewolkte, droge dag.

De ruiten

Ook de autoruiten zijn aan een lentepoets toe. Vergeet vooral de binnenzijde niet, want de ruiten dampen het snelst aan op de vuilafzetting aan de binnenzijde. Ook bij felle zon zorgt het vuil aan de binnenzijde voor een slecht zicht, en dat is gevaarlijk.

Kijk de rubbers van de ruitenwissers goed na. Ze hebben het erg te verduren gekregen door vocht, koude en strooimiddelen. Vaak zijn ze gescheurd of trekken ze sporen over je ruit. In dat geval vervang je ze maar beter. Vergeet ook die op je achterruit niet.

Weg met winterspullen

Staat je skibox nog op het dak na die fantastische skivakantie? Je haalt hem er het best af, want het extra gewicht jaagt het verbruik de hoogte in. Ook je sneeuwkettingen en winterproducten (ontdooiers, krabbertje, enzovoort) mogen terug in de kast tot de volgende winter.

Banden

Heb je winterbanden, dan is het stilaan tijd om de zomerbanden weer op te leggen. Maak de winterbanden eerst goed proper en droog, en stockeer ze op een droge, koele en donkere plaats. Let eveneens op de profieldiepte. Bij winterbanden moeten die minimaal 4 mm zijn, bij zomerbanden 1,6 mm, hoewel je zomerbanden beter al vervangt bij 2,5 mm. Controleer bij de bandenwissel ook de bandendruk en pas die aan indien nodig.

Onder de motorkap

Check de verschillende vloeistofpeilen: olie, koelwater, ruitenreiniger. Zet je lichten aan en wandel rond de auto om ze na te kijken.

Vergeet je fiets niet

Ook een fiets heeft onderhoud nodig. Heb je remmen met remblokjes? Controleer de slijtage aan de remblokjes. Doorgaans te vervangen met nog 1-2 millimeter diepte in de groeven. Bij regen slijten de blokjes sneller door opstapeling van vuil. Maak daarom geregeld de velgrand schoon. Hou steeds een goede bandendruk aan, tussen 3 en 3,5 bar. Vergeet niet om regelmatig je ketting schoon te maken: eerst het vuil verwijderen met een ontvetter, reinigen met zeepsop, droogwrijven en vervolgens de schakels opnieuw inoliën. Zo vermijd je roest op de ketting. Een doorhangende ketting wijst op slijtage.

 

Lees ook

Je auto wassen? Hier moet je rekening mee houden

Zo onderhoud je je fiets

Wat is het verschil tussen een klein of een groot onderhoud?

Vorig artikelHoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?
Volgend artikelGemengd verkeer: is chaos soms veiliger?