bumperkleven

Bumperkleven wordt ervaren als bijzonder irritant en gevaarlijk. Een niet aangepaste volgafstand is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op de snelweg.

Bumperkleven is gevaarlijk

Onderzoek uit het buitenland leert ons dat er een duidelijk verband is tussen een te korte volgafstand ten opzichte van de voorligger en de kans op kop-staartbotsingen en kettingbotsingen. Zeker één op de vijf ongevallen op de snelweg is te wijten aan een onaangepaste tussenafstand. Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt overigens dat een te korte volgafstand voor 62 procent van de ondervraagden een belangrijke ergernis is. Bumperklevers zelf beseffen echter niet dat hun rijgedrag totaal ongewenst is. Eén op de drie begrijpt niet dat wat ze doen bijzonder gevaarlijk is. Bumperklevers denken vaak dat ze met hun rijervaring het verhoogde veiligheidsrisico kunnen compenseren. Dat is uiteraard niet waar. Aan 120 km/u legt een wagen elke seconde meer dan dertig meter af. De reactietijd van een mens schommelt tussen anderhalf en twee seconden. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat we vijftig tot zestig meter nodig hebben om een botsing te voorkomen.

Hoge boetes voor bumperkleven

Om de slechte cijfers voor ons land om te buigen, moeten we met z’n allen meer afstand bewaren en minder bumperkleven. Helaas valt dit gedrag vaak enkel af te dwingen door stevige boetes. Wie vaak in Duitsland rijdt merkte misschien al dat bestuurders meestal een ruime afstand houden, ook al komen ze met een veel hogere snelheid aangereden. De uitleg is eenvoudig; Duitsland treedt erg repressief op. De sancties zijn erg zwaar voor wie betrapt wordt op bumperkleven. Naast een fikse geldboete, komen er ook strafpunten op het rijbewijs. Wie bijvoorbeeld minder dan 5 meter afstand houdt, moet 320 euro uit de portefeuille halen, krijgt twee strafpunten en mag rekenen op een rijverbod van drie maanden. Ook Frankrijk besteed veel aandacht aan de juiste volgafstand. Op vakantie naar het zuiden is het misschien al opgevallen dat de wegmarkeringen tussen de rechter rijstrook en de pechstrook onderbroken lijnen heeft. Wie veilig wil rijden, moet twee strepen afstand houden. Erg handig om te controleren of je volgafstand juist is.

Hoe bepaal je de juiste volgafstand?

Een simpele regel is dat de volgafstand de helft moet zijn van je snelheid. Wie op de snelweg 120 km/u rijdt, moet dus 60 meter afstand houden. Deze afstand komt ongeveer overeen met twee seconden. Fixeer daarom op een bepaald punt dat je voorligger passeert, bijvoorbeeld een verlichtingspaal. Jijzelf mag datzelfde punt dan maar voorbij rijden twee seconden na de auto voor je. Ben je sneller voorbij dat punt, dan rijd je te dicht.

Vorig artikelDe 8 musts van Berlijn
Volgend artikelDe geschiedenis van Citroën