Dubai

Geen stad nieuwer, hoger en luxueuzer dan Dubai. De grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten doet wat denken aan Las Vegas, maar dan zonder de casino’s. Toch moet ook hier het geld vooral rollen!

Het begon met een kleine beschaving rond de Dubai Creek, maar vanaf het moment dat de Verenigde Arabische Emiraten olie in de grond vonden, startte de boom van deze stad. Dubai heeft geld, en dat zal de wereld geweten hebben. Welkom in het land waar de politie met Maserati’s rijdt, de inheemse bevolking gratis huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs geniet, en brandstof peanuts kost.

Hoog, hoger, hoogst

Tegen de wereldexpo van 2020 moet de stad nóg verder uitgebreid zijn. Om ter hoogst en grootst, om ter meeste luxe en blingbling. Het bewijs? De scherpe skyline van Dubai, met als uitschieter de Burj Khalifa. Met 828 meter ‘s werelds hoogste gebouw, dat is tot de Saudi klaar zijn met hun Jeddah Tower. Maar Dubai vreest niet, want hier wordt al volop gebouwd aan de Creek Tower, die nóg hoger moet worden. Het lijkt wel een obsessie, een eeuwige strijd.

1. Burj Khalifa

Feit blijft dat je vanuit de Burj Khalifa een adembenemend uitzicht geniet, zowel over de stad als over de woestijn erachter. Een lift brengt je in welgeteld 57 seconden naar de 124ste (van de 163) verdieping. Eenmaal boven voel je de toren ietwat meebewegen. Om naar de top van de Burj Khalifa te sjezen moet je in de Dubai Mall zijn. Hou er rekening mee dat je moet aanschuiven en vele andere toeristen hetzelfde hoogtepunt willen bezoeken.

2. Dubai Frame

Niet hoger, maar ook indrukwekkend is het Dubai Frame. Dit uit de kluiten gewassen gouden kader opende op 1 januari 2018 na een bouwperiode van 4,5 jaar en een budget van 57,5 miljoen euro, en vertelt in het kort de geschiedenis én de toekomst van Dubai. Bovenaan is een gedeelte van de vloer uit glas gemaakt, waardoor je wel lijkt te zweven boven de stad. Niet voor mensen met hoogtevrees!

De rust opzoeken in het bruisende Dubai

1. Seva Experience

In een drukke stad als Dubai is een portie rust soms welgekomen. Het vegan café van yogacenter Seva Experience ligt zo verdoken in Oud-Dubai (laagbouw!) dat zelfs de taxichauffeur er even naar moet zoeken. De tuin is de ideale plek voor een pauze met op de kaart de nodige detoxsapjes en energieboosters. Wij dippen maïstortilla’s in hummus met houtskool, guacamole en tzatziki van cashews, om af te sluiten met macrobiotische soep en ‘the salad I was looking for’. Voor de wifi moet je hier trouwens niet zijn. Tijd om offline te gaan!

2. Comptoir 102

Een plek die recht uit een boekske lijkt te komen dankzij haar zachte natuurtinten en bohemian sfeer. Je kunt in Comptoir 102 niet alleen terecht voor een deugddoende koffie of gezonde lunch, maar shopt er meteen ook de mooiste designspullen voor in je interieur, in je badkamerkast en aan je lijf. Goedkoper dan bij ons is het hier echter niet.

3. Mazmi

Geen mooiere plek in Oud-Dubai om het kleurenspel van de zonsondergang gade te slaan en tot rust te komen na je bezoek aan de soeks. Het terras van Mazmi grenst aan de Dubai Creek, waar bootjes af en aan varen. Geen heilige stilte dus, wel die gezellige bedrijvigheid van een oude stad. Mazmi biedt overigens enkele stijlvolle kamers voor wie liever niet te ver naar zijn hotel wandelt.

Op safari in de woestijn

Dat Dubai aan de rand van de woestijn ligt, is niet zo gek. De stad werd immers gebouwd ín de woestijn. En hoe bedwing je die beter dan met een open Land Rover uit de jaren 50? Met een bedouin sjaal om het hoofd hobbel je door de zandduinen van het Dubai Desert Conservation Reserve, oryxen en andere gazelles achterna. Na een valkenshow eindig je bij zonsondergang in een Instagram-proof tentenkamp, waar je na een heerlijk Midden-Oosters maal onderuitzakt in zachte kussens met een waterpijp of een hennatattoo laat zetten. Deze activiteit boek je bij Platinum Heritage.

Hoe leven de locals?

Benieuwd naar hoe de inwoners wonen, hun cultuur beleven en hun land regeren? In het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding kun je tijdens een ontbijt, lunch of diner al je vragen stellen aan één van de vrijwilligers. Abdullah vertelt over zijn familieleven, gewoontes, cultuur en religie. Hij toont wat hij onder zijn witte kandura draagt (een broek, oef!) en hoe sommige vrouwen hun nikab dragen. Op tafel staan ondertussen reuzenschotels met rijst, kip biryani, lam margooga en luqaimat, gefrituurde deegballetjes in warme dadelsiroop of gewoonweg het beste dessert allertijden.

Dubai praktisch

Munteenheid Dirham

Documenten Internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op de dag van inreis, in combinatie met een ticket voor de terug- of doorreis.

Tijdzone UTC +4

Beste reisperiode Van november t.e.m. april.

Kledingvoorschriften Een stad als Dubai is niet zo strikt, aangezien er veel toeristen komen en expats wonen. Het blijft echter een islamitisch land. Zorg er dus voor dat op z’n minst je knieën en schouders bedekt zijn.

Ter plaatse Dubai beschikt over één van de meest luxueuze metro’s ter wereld. Twee lijnen brengen je door het oude en nieuwe gedeelte. Leuk om weten: de metrotoestellen rijden automatisch, zonder chauffeur. Wil je vlot naar alle highlights, dan kun je met een ticket voor de Hop On Hop Off Bus op drie verschillende lijnen reizen. Ook taxi’s vind je overal. Ze rijden met een meter en kosten niet veel.

Toeristische informatie visitdubai.com

Goed verzekerd Geniet zorgeloos van het indrukwekkende Dubai met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Deze reportage is een onderdeel van een cruise met MSC Cruises langs de Emiraten. Andere haltes op deze reis waren Abu Dhabi en Oman.

Vorig artikelOp cruise langs de Emiraten
Volgend artikelDe highlights van Abu Dhabi